Als hoogsensitief persoon kom ik in mijn dagelijkse praktijk veel andere hoogsensitieve mensen tegen. De meeste weten wel dat ze dat zijn maar sommigen ook niet. Een grote misvatting is dat je je gevoeligheid zou moeten verminderen, negeren of een dikkere huid zou moeten kweken. Misschien herken je hier iets in en klinken dit soort reacties je bekend in de oren.

Sterker nog, ik heb mijn eigen “gevoeligheid” na veel hobbels leren waarderen en omarmen als een talent. Ik werk er tenslotte dagelijks mee in de praktijk. Het blijkt dat één op de vijf mensen een verhoogde sensitiviteit heeft. Dit is niet aangepraat maar realiteit. In de dierenwereld komt het in gelijke mate voor. De “gevoeligen” van de kudde of groep waarschuwen de anderen voor gevaar. Een heel nuttig iets dus en niets mis mee.

Maar hoe kun je nu voorkomen dat je elke dag wordt overweldigd door allerlei ongewenste invloeden van buitenaf?

De sleutel hiertoe is allereerst om je sensitiviteit te herkennen en te leren waarderen. Bij de eerste tekenen dat je energieveld zich begint te vullen met de negativiteit, emoties of stress van anderen is het raadzaam jezelf te centreren en de volgende beschermingstips uit te proberen. Je kunt dit ook al “aan zetten” aan het begin van je dag. Na enige oefening gaat het bijna vanzelf en zal je veld in een oogwenk de bescherming uitvouwen die het nodig heeft. Overigens zijn deze tips ook heel nuttig voor mensen die misschien wat minder gevoelig zijn maar wel de hele dag blootstaan aan invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld in hun werk.

  • Creëer een bel om je energieveld heen in de vorm van een fijnmazig gouden netwerk. Stel jezelf voor dat alles wat je niet dient buiten de bel blijft en alles wat je wel dient door de mazen naar binnen mag. Zo sluit je jezelf niet af voor de buitenwereld, de levensenergie en de ander en is het veilig om al je zintuigen te gebruiken.
  • Dit netwerk kan je nog verbeteren door te visualiseren dat op elke kruising van de mazen zich een mooie edelsteen of kristal bevindt. Visualiseer daarbij dat het “moeder” kristal zich in je hart bevindt met jouw unieke hartscode. Vermenigvuldig deze energie naar alle kristallen. Zo wordt je netwerk een magneet voor hele positieve energie die je in ieder geval zal dienen!
  • Voel je binnen in je “bel” gecentreerd, blij en energiek.
  • Leer om op een vriendelijke manier je grenzen ook in woord uit te drukken: leer nee te zeggen.
  • Op je werkplek kan je zorgen voor fysieke begrenzingen: planten, kristallen, positieve afbeeldingen etc.
  • En heel belangrijk op de werkplek: ga nooit met je rug naar de deur zitten! Zorg dat je zicht hebt op wie je werkruimte binnenkomt want anders creëer je een setting waarin je in de rug kan worden verrast of aangevallen.
  • Wees lief voor jezelf.

Aan het einde van de dag, of als je toch het gevoel hebt dat je je energieveld moet clearen op elk ander moment is de volgende visualisatie erg prettig:

  • Stel je voor dat je onder een douche staat waaruit gouden stralen komen. Deze stralen spoelen alle ongewenste energieën van de dag uit je energieveld en vullen het met een gouden en stralend licht.

Het nemen van een echte douche hierbij is natuurlijk ook heel fijn…..